top of page

BIOGRAFIE

< Terug

Koen Wilmaers begon zijn muzikale carrière op zevenjarige leeftijd aan de  muziekacademie van Tienen. Vervolgens studeerde hij slagwerk en piano aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij rondde er zijn studies af met het Hoger Diploma Slagwerk en de graad Meester in de Muziek – beide met de grootste onderscheiding. Als laureaat van verschillende wedstrijden, waaronder de Wedstrijd van het Gemeentekrediet en Tenuto verleende hij zijn medewerking aan verschillende radio en tv-opnames.


Hij speelde mee in tal van vooraanstaande orkesten en ensembles, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Brussels Radio Philharmonic (Vlaams Radio Orkest), Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg, Orkest van de Vlaamse Opera, Beethovenacademie, Nationaal Orkest van België, Prometheus Ensemble, I Solisti del Vento, Il Novecento, I Fiamminghi, St. Petersburg State Symphony Orchestra, Lithuanian National Symphony Orchestra...

Van 1993 tot 2009 bekleedde hij de plaats van solo-paukenist (aanvoerder) van de Filharmonie (Antwerp Symphony Orchestra).    

                          

Hij speelde met tal van dirigenten waaronder: Philippe Herreweghe, Jaap Van Zweden, Jan Caeyers, Daniele Callegari, Grant Llewellyn, Muhai Tang, Gunther Neuhold, Peter Eötvös, Martyn Brabbins, Michael Schönwandt, Walter Weller, Lothar Zagrosek, Rudolf Barshai, Frank Shipway, George Benjamin, Yutaka Sado,Andrey Boreyko, Jos Van Immerseel,  Kenneth Montgomery, Jansug Kakhidze, Sakari Orami, Tan Dun,  Sigiswald Kuijken, Peter Rundel, Pinchas Steinberg, Stefan Soltesz, Antonio Pappano…

Concerttournees brachten hem ondermeer naar Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Nederland, Spanje en Japan. Zo speelde hij o.a. in de Musikverein en het Konzerthaus te Wenen, het Festspielhaus in Salzburg, het Amsterdams Concertgebouw, de Suntory Hall en de Bunka Kaikan Hall in Tokio, de Philharmonie van Keulen en Munchen en de Alte Oper in Frankfurt, het Auditoria Nacional de Musica in Madrid, het Théatre des Champs-Elysées in Parijs.

Met de Filharmonie maakte hij verschillende cd en tv-opnames. Een greep uit het oeuvre:

Carl Orffs integrale Trilogie (live-uitvoering Frankfurt), Beethoven: alle symfonieën (o.l.v Philippe Herreweghe) (opname Canvas), Sjostakovitsj Symfonie 5 (o.l.v Jaap Van Zweden), Brahms Pianoconcerti 1+2, Wim Henderick, Raga’s, Goeyvaerts, Aquarius, Brewaeys, Orkestwerken, Bert Joris, Dangerous Liaison (+Brussels Jazz Orchestra)…

 

Momenteel is hij paukenist van het internationale orkest ‘Le Concert Olympique’ o.l.v Jan Caeyers. Met dit orkest is hij o.a. regelmatig te gast in de Philharmonie van Berlijn.

Ook als solist maakte hij verschillende radio en tv-opnames, zo vertolkte hij ondermeer Concerto for Marimba and Vibraphone, Darius Milhaud  met het Vlaams Radio Orkest, tv-opname (o.l.v Fréderic De Vreese), Concerto for Marimba, Ney Rosauro met de Filharmonie (o.l.v Koen Kessels), Sonata for 2 pianos and percussion, Béla Bartok met de Filharmonie opname Klara (o.l.v Daniele Callegari) Auftakte, Mauricio Kagel met Prometheus Ensemble, opname Concertzender Amsterdam.

In kamermuziekverband werkt Koen al jarenlang samen met Carlo Willems. Zij waren graag geziene gasten op festivals zoals:

Les 4 Saisons de Bruxelles (met Margaretha Argerich en Pollina Leschenko) Festival November Music  (NL) (met Jan Michiels en Inge Spinette) Festival de Saintes (FR), Bartok Happening (de Singel) (met Levente Kende en Nicolas Kende),  OdeGand (Gent) (met de productie ‘Slag‘)...

Samen met Carlo Willems en acteur Hubert Damen toerde hij door heel Vlaanderen met de theaterproductie de ‘Tango Van Het Blote Kontje’.

Als jurylid wordt hij dikwijls gevraagd in binnen en buitenland, zo was hij ondermeer een aantal keren te gast op de Internationale Ensemble- en Solistenwedstrijd te Kerkrade, als docent werd hij uitgenodigd door The Estonian Academy of Music and Theatre.

Sinds 1995 is hij verbonden aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Hier doceert hij slagwerk, orkestliteratuur en kamermuziek. Hij dirigeert tevens het percussie-ensemble.

Koen Wilmaers geeft ook nog les aan de muziekacademie van Tienen (ART) en De!Kunsthumaniora Antwerpen.

bottom of page